Fibrofanten

Om garn, vask og pleje


Garn, vask og pleje

 

 

Lidt om de garner, jeg anvender:

 

Bomuld: Bomuld stammer fra de fibre, der vokser rundt om frøene på bomuldsplanten. Bomuld er slidstærkt og samtidig meget behageligt at have på. Bomuld er fugtabsorberende men er ikke så varmeisolerende som f.eks. uld.

 

Lammeuld / supersoft uld:  100 % ren ny uld. Blødt, varmeisolerende og fugtabsorberende. Uld kan optage op til 35 % fugt uden at virke våd. Ulden har derudover den dejlige egenskab at den, når den optager fugt, skaber varmer, mens den, når den afgiver fugt, bruger varme og dermed virker afkølende. Uld indeholder fedtstoffet lanolin, som nogle mennesker desværre er allergisk over for. Lanolin gør ulden vandafvisende, og skulle ulden komme i kontakt med urin, dannes sæbestoffer, som neutraliserer urinen.

 

Blanding af uld og bomuld giver garnet det bedste af de to materialer, det er blødt, varmeisolerende og fugtabsorberende. Det er virkelig dejligt at have på, og selv de mest uldsarte sjæle kan bære det uden, at det kradser. Jeg strikker i to tykkelser af garnet, den helt fine bruger jeg til babytøj, eller jeg bruger den sammen med en super tynd tråd alpaca til ekstra bløde og varme modeller. I den tykkere tråd er brugt merino uld, som de fleste kender som en lækker blød uldtype, og garnet er da også skønt blødt og perfekt til både børn og voksne. 

 

Strømpegarn: er uldgarn forstærket med nylon eller polyamid. Strømper udsættes for meget hårdt slid, og ville, hvis de var lavet af ren uld, slides i stykker efter meget kort tids brug. Den tilsatte nylon forstærker garnet og giver både forlænget levetid og bedre faconstabilitet.   

 

Alpaca: er uld fra alpacaen, som lever i Sydamerika. Alpaca er både blødere, varmere og mere slidstærkt end uld. Alpaca har ligesom uld temperaturregulerende egenskaber. Alpaca indeholder ikke lanolin, men har alligevel selvrensende egenskaber.

 

 

Vask og pleje:

 

Vask strik så sjældent som muligt. Uld og alpaca har selvrensende egenskaber og kan ofte nøjes med at opfriskes med en tur udendørs, så det bliver blæst igennem.

 

Brug altid et særligt uldvaskemiddel til vask af uldent strik, og brug aldrig skyllemiddel. Det, der kan skade ulden ved vask, er store temperatursvingninger, så vask i håndvarmt/lunkent vand, så ulden ikke får et kuldechok, når der efterfølgende skylles i koldt vand.

Det er svært at afgøre, om du skal foretrække håndvask eller maskinvask. Kan du lide at håndvaske og synes, det er en form for terapi for dig, så nyd fortsat at vaske i hånden. Hader du derimod håndvask og har en en vaskemaskine, som du stoler på, og som har et uldvaskeprogram, så brug det, med mindre selvfølgelig at vaskeanvisningen udtrykkelig siger, at tøjet skal håndvaskes. Knap alle knapper, lyn lynlåse, og vend vrangen ud på tøjet inden vask. Brug en vaskepose for at beskytte tøjet, og vask ved lav temperatur (selv vasker jeg som regel ved 20 grader, kun meget sjældent ved 30). Efter en håndvask er det selvfølgelig en mulighed at centrifugere tøjet i vaskemaskinen, så det er lettere at håndtere, når det skal lægges til tørre.

 

Jeg vasker selv mit stik i vaskemaskinen, på uldvaskeprogram og i en vaskepose. Jeg vasker ved 20 grader, og jeg bruger et særligt uldvaskemiddel. Skyllemiddel er STRENGT FORBUDT! Efter vask centrifugerer jeg med 1200 omdr./min. Derefter lægger jeg mit strik ud på håndklæder, trækker det skånsomt i facon, og, er det store modeller, bliver de forsigtigt lagt lidt sammen, inden de lægges til tørre.